Χρησιμα

Τί..πώς...γιατι..?

Η Ελάτη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου σε 930 μέτρα υψόμετρο στο όρος Κερκέτιο ή Κόζιακας, όπως είναι περισσότερο γνωστό. Ηταν παραθεριστικό χωριό πριν από το 1940, ιδανικός προορισμός για τους Τρικαλινούς παραθεριστές της προπολεμικής εποχής , που αναζητούσαν καταφύγιο στη δροσερή αγκαλιά του Κόζιακα .

Μέχρι και το 1955 το χωριό ονομαζόταν Τύρνα, και το όνομα αυτό ακούγεται μέχρι και σήμερα από τους ντόπιους. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από δάσος με έλατα. Η θέση που βρίσκεται σήμερα η Ελάτη είναι σχετικά νέα, αφού το παλιό χωριό βρισκόταν πιο δυτικά , κοντά προς το ποτάμι και σε χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά μετά το 1943 που κάηκε από τους Γερμανούς, άρχισε να μεταφέρεται και να κτίζεται στη σημερινή θέση.

Χρήσιμα Links

Πρόσβαση

Η Ελάτη βρίστεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων. Η πρόσβαση από την Αθήνα γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στη συνέχεια ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο προς Τρίκαλά μέσω του Δομοκού (350 χλμ). Από την Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο κύριες διαδρομές πρόσβασης, η μια από την Εθνική οδό προς Λάρισα και εκεί ακολουθώντας την έξοδο προς Τρίκαλα και άλλη μέσω της Εγνατίας οδού ακολουθώντας την εθνικό δρόμο Γρεβενών – Τρικάλων.

Φτάνοντας στα Τρίκαλα παίρνετε τον περιφεριακό δρόμο την πόλης και ακολουθήτε τις πινακίδες προς Πύλη, Ελάτη, Περούλι. Ο δρόμος μεχρι την Πύλη διασχίει το δυτικό Θεσσαλικό κάμπο ενώ μετά την Πύλη περνά ανάμεσα από τα στενά μεταξύ των βουνών Ίταμου και Κόζιακα. Η διαδρομή από την Πύλη έως την Ελάτη είναι 14 χιλίομετρα. Μόλις 2 χλμ μετά την Πύλη, μπορείτε να κάνετε στάση στη τοξοτη γέφυρα της “Καμάρας” χτισμένη το 1513 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Απόσταση απο :

 

  • Τρίκαλα: 33 χλμ
  • Μετέωρα: 60 χλμ.
  • Περτούλι: 14 χλμ
  • Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
  • Νεραϊδοχώρι: 18 χλμ