Χρησιμα

Ελάτη Τοποθεσία και λεπτομέριες

Η Ελάτη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου σε 930 μέτρα υψόμετρο στο όρος Κερκέτιο ή Κόζιακας, όπως είναι περισσότερο γνωστό. Ηταν παραθεριστικό χωριό πριν από το 1940, ιδανικός προορισμός για τους Τρικαλινούς παραθεριστές της προπολεμικής εποχής , που αναζητούσαν καταφύγιο στη δροσερή αγκαλιά του Κόζιακα .

Μέχρι και το 1955 το χωριό ονομαζόταν Τύρνα, και το όνομα αυτό ακούγεται μέχρι και σήμερα από τους ντόπιους. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από δάσος με έλατα. Η θέση που βρίσκεται σήμερα η Ελάτη είναι σχετικά νέα, αφού το παλιό χωριό βρισκόταν πιο δυτικά , κοντά προς το ποτάμι και σε χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά μετά το 1943 που κάηκε από τους Γερμανούς, άρχισε να μεταφέρεται και να κτίζεται στη σημερινή θέση.

Χρήσιμα Links

Το όμορφο χωριό της Ελάτης γύρω απο το πυκνό δάσος

Πρόσβαση

Η Ελάτη βρίστεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων. Η πρόσβαση από την Αθήνα γίνεται από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στη συνέχεια ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο προς Τρίκαλά μέσω του Δομοκού (350 χλμ). Από την Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο κύριες διαδρομές πρόσβασης, η μια από την Εθνική οδό προς Λάρισα και εκεί ακολουθώντας την έξοδο προς Τρίκαλα και άλλη μέσω της Εγνατίας οδού ακολουθώντας την εθνικό δρόμο Γρεβενών – Τρικάλων.

Φτάνοντας στα Τρίκαλα παίρνετε τον περιφεριακό δρόμο την πόλης και ακολουθήτε τις πινακίδες προς Πύλη, Ελάτη, Περούλι. Ο δρόμος μεχρι την Πύλη διασχίει το δυτικό Θεσσαλικό κάμπο ενώ μετά την Πύλη περνά ανάμεσα από τα στενά μεταξύ των βουνών Ίταμου και Κόζιακα. Η διαδρομή από την Πύλη έως την Ελάτη είναι 14 χιλίομετρα. Μόλις 2 χλμ μετά την Πύλη, μπορείτε να κάνετε στάση στη τοξοτη γέφυρα της “Καμάρας” χτισμένη το 1513 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Απόσταση απο :

 

  • Τρίκαλα: 33 χλμ
  • Μετέωρα: 60 χλμ.
  • Περτούλι: 14 χλμ
  • Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
  • Νεραϊδοχώρι: 18 χλμ